Events
Εκδήλωση του Συλλόγου Φίλων του ΙΤΕ με θέμα : «Τεχνητή νοημοσύνη, ευτυχία η κατάρα;»
Η απονομή του βραβείου Μιλτιάδη Καράτζη σε υποψήφιο διδάκτορα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, πλαισιωμένη από την ανάπτυξη ενός επίκαιρου και ενδιαφέροντος θέματος :
«Τεχνητή νοημοσύνη, ευτυχία ή κατάρα;»
είναι το περιεχόμενο της νέας εκδήλωσης που οργανώνει ο Σύλλογος Φίλων του ΙΤΕ.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024, στις 7.30 το βράδυ, στην Αίθουσα «Καστελλάκη» του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.
Πριν από τις ομιλίες, στην αρχή της εκδήλωσης, θα προηγηθεί η ανακήρυξη σε επίτιμο μέλος του συλλόγου, του κ. Θεοδόση Τάσιου, ομότιμου καθηγητή του Μετσοβίου Πολυτεχνείου και συγγραφέα και θα ακολουθήσουν οι ομιλίες.
Για το θέμα της Τεχνητής νοημοσύνης θα μιλήσουν:
-Ο κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας Συστημάτων Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, Πρόεδρος του ΙΤΕ. Τίτλος της ομιλίας του: «Τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα και οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο της φαρμακευτικής ανακάλυψης.»
-Ο κ. Μανόλης Φρουδαράκης, Επίκουρος Καθηγητής Φυσιολογίας-Νευροφυσιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης. Συνεργαζόμενος ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ. Θέμα της ομιλίας του: «Εξερευνώντας τη διασταύρωση της τεχνητής νοημοσύνης και του ανθρώπινου εγκεφάλου».
-Ο κ. Αντώνης Αργυρός, Καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Συνεργαζόμενος ερευνητής στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ. Τίτλος της ομιλίας του: «Υπολογιστική όραση: Τα μάτια της τεχνητής νοημοσύνης»
Η εκδήλωση θα κλείσει με την απονομή βραβείου Μ. Καράτζη σε υποψήφιο διδάκτορα του ΙΤΕ.
Για την απονομή του βραβείου, συγκροτήθηκε, όπως και για τα προηγούμενα, ειδική επιτροπή που την αποτελούσαν οι:
- Ταβερναράκης Νεκτάριος, Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)
- Κατσαράκης Νίκος, Πρύτανης Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου
- Οικονόμου Λευτέρης, ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, πρώην Πρόεδρος του ΙΤΕ
- Ζούρος Λευτέρης, Ακαδημαϊκός, ομ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης
- Κούβελας Ηλίας, ομ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών
- Καραταράκης Ζαχαρίας, Φιλόλογος, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του ΙΤΕ.
Η επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να απονεμηθεί το Βραβείο Μιλτιάδη Καράτζη, στην υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Ιωάννα Πανδή.
Η Ιωάννα Πανδή είναι υποψήφια διδάκτορας του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΠΚ). Εκπονεί το διδακτορικό της στο εργαστήριο της Δρ. Παναγιώτας Ποϊράζη, στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα, ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές της στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), και στη συνέχεια εισήχθη στο Μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στη Νευροεπιστήμη της Ιατρικής Σχολής του ΠΚ. Στα πλαίσια της διδακτορικής έρευνας, με την υποστήριξη της υποτροφίας ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. (3η Προκήρυξη Υποτροφιών ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για Υποψήφιους/ες Διδάκτορες), μελετάει πώς οι συνάψεις μεταξύ των νευρώνων τροποποιούνται κατά τη διάρκεια μιας προσαρμοστικής συμπεριφοράς. Πιο συγκεκριμένα, παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο σε διφωτονικό μικροσκόπιο τις συνάψεις που δημιουργούνται, εξαφανίζονται, ή αλλάζουν σε μέγεθος όταν τα ποντίκια μαθαίνουν να προσαρμόζονται σε έναν νέο κανόνα μάθησης. Υπήρξε επιστημονικός επισκέπτης στο εργαστήριο του καθηγητή Larkum στο Charité, Berlin University Medicine, ενώ έχει λάβει υποτροφίες από ALBA network, FENS και ΕΕΝ για να παρουσιάσει το παραπάνω έργο σε επιστημονικά συνέδρια σε Δανία, Πορτογαλία, Βιέννη και Ελλάδα. Τέλος, έχει δημοσιεύσει σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους, όπως Nature Neuroscience, Neuron και Frontiers in Behavioral Neuroscience.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η κ. Κατερίνα Ζωγραφιστού.