Ανακοινώσεις
Βραβείο Descartes για αριστεία σε επιστημονική έρευνα
Τα βραβεία Descartes είναι μια πρωτοβουλία της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκίνησε το 2000, στο πλαίσιο του προγράμματος «Επιστήμη και Κοινωνία» (Science and Society) και αποτελούν τη ύψιστη διάκριση που απομένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για επιστημονική αριστεία. Η αξιολόγηση των επιστημονικών εργασιών γίνεται με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:
- την επιστημονική αριστεία ως προς την ποιότητα και την πρωτοτυπία των αποτελεσμάτων που επιτεύχθηκαν και την συμβολή σε καίρια επιστημονικά και τεχνολογικά ζητήματα.
- την ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία της έρευνας, ήτοι την ποιότητα της διεθνούς συνεργασίας των μελών της ομάδας, τον συσχετισμό των αποτελεσμάτων τους με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ένωσης και την υλοποιησιμότητα των στόχων της έρευνας σε ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Για τα εφετεινά βραβεία υποβλήθηκαν 84 εργασίες ερευνητικών ομάδων, των οποίων τα μέλη προέρχονταν από συνολικά 22 χώρες (Ευρώπη, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Νότια Αφρική, Ρωσία και Σιγκαπούρη). Την ευθύνη της επιλογής είχε μια πανευρωπαϊκή επιτροπή προσωπικοτήτων της επιστήμης και της βιομηχανίας, με επικεφαλής την αντιπρόεδρο της Εσθονικής Ακαδημίας Επιστημών - και πρόεδρο του κοινοβουλίου της Εσθονίας - δόκτορα Ene Ergma. Οι 14 επικρατέστερες εργασίες ανακοινώθηκαν στις 13 Ιουλίου εφέτος. Από τότε ξεκίνησε η αγωνιώδης τελική φάση επιλογής, που κατέληξε σε πέντε πρωτεύοντα και πέντε δευτερεύοντα βραβεία έρευνας.
Ένα από τα πέντε πρωτεύοντα βραβεία απονεμήθηκε στο πρόγραμμα EXEL (Extending Electromagnetism through Novel Artificial Materials), το οποίο συντονίζεται από Έλληνες επιστήμονες, από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). To EXEL αφορά την ανάπτυξη τεχνητών μετα-υλικών (γνωστά ως «αριστερόστροφα υλικά»), που διαθλούν το φως αντίθετα με ότι γνωρίζαμε ως τώρα στη φύση. Στο έργο συμμετέχουν επίσης ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Bilkent (Τουρκία), το Imperial College (Μ. Βρετανία), το Πανεπιστήμιο Karlsruhe (Γερμανία) και το Πανεπιστήμιο Duke (ΗΠΑ).
Η τελετή απονομής έγινε στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου, στις 2 Δεκεμβρίου 2005. Το βραβείο για το EXEL παρέλαβε ο ερευνητής του ΙΤΕ καθηγητής Κώστας Σούκουλης, συντονιστής του έργου.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με τον:
Καθηγητή Κώστα Σούκουλη
Ερευνητή του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ/ΙΤΕ)
Τηλ.: 2810 391380 ή 2810 391303
E-mail: soukouli@iesl.forth.gr