Ανοιχτή Εκδήλωση για Έναρξη Ανέγερσης Νέου Κτιρίου του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών του ΙΤΕ, στα Ιωάννινα | Νέα

Εκδηλώσεις

Ανοιχτή_Εκδήλωση_για_Έναρξη_Ανέγερσης_Νέου_Κτιρί
16.05.2024

Ανοιχτή Εκδήλωση για Έναρξη Ανέγερσης Νέου Κτιρίου του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών του ΙΤΕ, στα Ιωάννινα

Ανοιχτή Εκδήλωση διοργανώθηκε χθες, Τετάρτη 15 Μαΐου 2024, από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών (ΙΒΕ) του ΙΤΕ που εδρεύει στα Ιωάννινα, με σκοπό την παρουσίαση και θεμελίωση του έργου κατασκευής του νέου κτιρίου του Ινστιτούτου στην Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων, και την υπογραφή της Σύμβασης με την Ανάδοχο Κοινοπραξία. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Τεχνολογικού Πάρκου της Πανεπιστημιούπολης Ιωαννίνων. Το σπουδαίο αυτό αναπτυξιακό έργο που συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μέσω του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του Ινστιτούτου και τη συμβολή του στην έρευνα και την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Μάξιμος Σενετάκης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, η Αντιδήμαρχος του Δήμου Ιωαννιτών, καθ. Σοφία Μαρκούλα, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, καθ. Αθανάσιος Κυριαζής, και η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθ. Άννα Μπατιστάτου.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας, αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της δημιουργίας των κατάλληλων συνθηκών, θέσεων εργασίας και υποδομών, ώστε οι νέοι να μπορέσουν να παραμείνουν στη χώρα μας. «Είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να συμμετέχουμε στη θεμελίωση ενός σύγχρονου κτηρίου που θα μπορέσει να στεγάσει το Ινστιτούτο του ΙΤΕ στα Ιωάννινα, το οποίο θα παρέχει ένα άριστο περιβάλλον εργασίας στο ερευνητικό προσωπικό του Ιδρύματος. Ο μόνος τρόπος να διασφαλίσουμε ανταγωνιστικές συνθήκες στην οικονομία και την κοινωνία είναι η προώθηση της έρευνας, και η σύνδεσή της με τη βιομηχανία. Η Ελλάδα πρωτοπορεί στην έρευνα, είναι από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη» ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Πρέπει να καινοτομήσουμε για να ευημερήσουμε» είπε στη συνέχεια ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Σενετάκης, τονίζοντας ότι όσο επεκτείνουμε τις ερευνητικές μας υποδομές πετυχαίνουμε την ανάσχεση της διαρροής ερευνητών στο εξωτερικό αλλά και την επιστροφή στην Ελλάδα εκείνων που έχουν φύγει από τη χώρα μας. Σημαντικό στόχο αποτελεί η διασύνδεση της έρευνας με την Κοινωνία».

«Η έρευνα και η καινοτομία είναι αλληλένδετοι πυλώνες, που μπορούν να ενισχύσουν την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας. Η Ελλάδα είναι πρώτη στην επένδυση στην καινοτομία στην Ευρώπη. Το νέο αυτό κτήριο θα δώσει προστιθέμενη αξία στην ανάπτυξη της Περιφέρειας Ηπείρου» ανέφερε, στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας καθ. Αθανάσιος Κυριαζής.

Ο Πρόεδρος του ΙΤΕ, καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, παρουσίασε το έργο του Ιδρύματος και τον ρόλο του στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό ερευνητικό οικοσύστημα. «Είναι μια μεγάλη μέρα για το ΙΤΕ, το ΙΒΕ, την πανεπιστημιακή κοινότητα, και την Περιφέρεια Ηπείρου. Πρόκειται για ένα όνειρο 26 ετών που γίνεται πραγματικότητα σήμερα» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΙΤΕ και ευχαρίστησε θερμά την πολιτική ηγεσία και την τοπική αυτοδιοίκηση για την πολύτιμη στήριξη που παρείχαν στην υλοποίηση του έργου αυτού, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την αγαστή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για τη γενναιόδωρη παραχώρηση του οικοπέδου στο οποίο θα ανεγερθεί το νέο κτήριο. Ανέφερε επίσης ότι το έργο αυτό εντάσσεται σε ένα μεγαλόπνοο έργο της τάξεως των 55 εκ.€, που αφορά στις υποδομές του ΙΤΕ σε όλες τις πόλεις όπου δραστηριοποιείται και θα υλοποιηθεί σε περίπου 1,5 χρόνο από σήμερα προσδίδοντας νέες αναπτυξιακές προοπτικές στην πορεία του Ιδρύματος.

Ο Διευθυντής του ΙΒΕ, καθ. Σάββας Χριστοφορίδης, παρουσίασε τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών Ιωαννίνων, στη βασική πειραματική έρευνα και τις βιοϊατρικές εφαρμογές, αναφέροντας παράλληλα ότι είναι «μια ιστορική μέρα για το ΙΤΕ».

Ο Διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΙΤΕ κ. Ευάγγελος Χαρκουτσάκης παρουσίασε μια ιστορική αναδρομή που οδήγησε στην υπογραφή της σύμβασης καθώς και το τεχνικό σκέλος της κατασκευής του νέου κτιρίου του ΙΒΕ-ΙΤΕ στα Ιωάννινα.

Ακολούθησε η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του ΙΤΕ και της Αναδόχου Κοινοπραξίας που θα αναλάβει την ανέγερση του νέου κτιρίου.

Το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών (ΙΒΕ) Ιωαννίνων ιδρύθηκε το 1998 και εδρεύει στην Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων. Το Ινστιτούτο εντάσσεται στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), το μεγαλύτερο Ερευνητικό Ίδρυμα της χώρας, ένα Διαπεριφερειακό Ερευνητικό Κέντρο με δέκα Ινστιτούτα σε τέσσερις Περιφέρειες της χώρας (Ήπειρο, Κρήτη, Δυτική Ελλάδα, Αττική). Το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών των Ιωαννίνων περιλαμβάνει 19 ερευνητικές ομάδες που μελετούν τους βασικούς μοριακούς μηχανισμούς σε θέματα βιοϊατρικής σημασίας, όπως η βιολογία των βλαστικών κυττάρων, η βιολογία των αγγείων, η οργάνωση του πυρήνα, η βιολογία του καρκίνου, η νευροβιολογία, και η βιοϊατρική τεχνολογία, καθώς και οι εφαρμογές τους, με ιδιαίτερη έμφαση στην αναγεννητική ιατρική και τη μηχανική των ιστών. Το Ινστιτούτο συνεργάζεται στενά με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε κοινά θέματα έρευνας και καινοτομίας και στη σύνδεση της έρευνας με την εκπαίδευση στο ακαδημαϊκό περιβάλλον.