Συμμετοχή του ΙΤΕ στην Έκθεση Καινοτομίας "Innodays 2023" | Νέα

Εκδηλώσεις

Συμμετοχή_του_ΙΤΕ_στην_Έκθεση_Καινοτομίας_"Innoday
24.11.2023 - 26.11.2023

Συμμετοχή του ΙΤΕ στην Έκθεση Καινοτομίας "Innodays 2023"

Με ομιλίες, συντονισμό Πάνελ και εκθέματα στην αιχμή της καινοτομίας, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας συμμετέχει δυναμικά, στην Έκθεση Καινοτομίας Innodays 2023 (περίπτερο B1), που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης 24-26 Νοεμβρίου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης.

Δείτε φωτογραφίες εδώ

Ομιλίες & Πάνελ Συζήτησης:

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου

  • 19:30-19:45 «Η Έρευνα και η Καινοτομία ως πυλώνες Περιφερειακής και Εθνικής Ανάπτυξης: Η αποστολή του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας» Καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, Πρόεδρος ΔΣ ΙΤΕ

Σάββατο 25 Νοεμβρίου

  • 11:00-11:10 «Η συμβολή της γεωπληροφορικής στην ανασύσταση του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος», Εργαστήριο Γεωφυσικής Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης και Αρχαιοπεριβάλλοντος, Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών ΙΤΕ

  • 12:00-13:30 Πάνελ «Ψηφιακή μεταμόρφωση και επιχειρηματικότητα. Η θέση της Κρήτης στον σύγχρονο τεχνολογικό κόσμο» Συμμετοχή: Καθ. Κωνσταντίνος Στεφανίδης, Επικεφαλής του Εργαστηρίου Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου – Υπολογιστή του Ινστιτούτου Πληροφορικής ΙΤΕ

  • 17:50-18:00 «Η καινοτόμος Τεχνολογία FRESQO για ανίχνευση της φρεσκότητας των αλιευμάτων», Εργαστήριο Επεξεργασίας Σήματος, Ινστιτούτο Πληροφορικής ΙΤΕ

Κυριακή 26 Νοεμβρίου:

  • 10:30-10:40 «Hydrogen Storage In Geological Formations – The TWINN2SET Project» Ινστιτούτο Γεωενέργειας ΙΤΕ
  • 11:20-11:30 «Ενισχύοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών υγείας μέσω της καινοτομίας», Hellenic Digital Health Cluster
  • 11:30-11:40 «Ευρωπαϊκός Κόµβος Ψηφιακής Καινοτοµίας για την Ευφυή Υγεία: Ιατρική Ακριβείας και Καινοτόµες Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Υγείας», Ευρωπαϊκός Κόμβος smartHEALTH
  • 12:00-13:30 Πάνελ «Ο τομέας Υγείας – Ευεξίας ως ευκαιρία δημιουργίας νέων αλυσίδων αξίας στην Κρήτη»

Το πάνελ θα συντονίσει η Δρ. Μαρία Μακριδάκη, Διευθύντρια Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Κέντρου Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας, Ινστιτούτο Πληροφορικής. Στη συζήτηση θα συμμετέχουν ο καθηγητής Δημήτρης Πλεξουσάκης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ, ο κ. Δημήτρης Κατεχάκης, Επικεφαλής του Κέντρου Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής και η Δρ. Αγγελίνα Κουρούμπαλη, συνεργαζόμενη ερευνήτρια του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ.

  • 15:10-15:20 «Καινοτόμα φωτοκαταλυτικά χρώματα για εσωτερική χρήση», PCNanomaterials, τεχνοβλαστός (spin-off) του ΙΤΕ

Εκθέματα:

Ινστιτούτο Πληροφορικής

Εργαστήριο Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή:

  • Knossos AR, μια εφαρμογή για φορητές συσκευές που επιτρέπει στον χρήστη να περιηγηθεί εικονικά σε μνημεία και σημεία ενδιαφέροντος του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού. Αξιοποιώντας τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας, η εφαρμογή μετατρέπει έναν μεγάλο τυπωμένο χάρτη σε μια μοναδική ψηφιακή εμπειρία περιήγησης στο παλάτι της Κνωσού. Με περισσότερες από έντεκα ενσωματωμένες τρισδιάστατες σκηνές, ο χρήστης μπορεί να εξερευνήσει σημεία του ανακτόρου που δεν είναι ανοιχτές στο κοινό, να αντλήσει πληροφορίες για το ανάκτορο και να ενημερωθεί για τον Μινωικό πολιτισμό.
  • Έξυπνο Θερμοκήπιο, αξιοποιεί τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες Διάχυτης Νοημοσύνης με σκοπό την κατά το δυνατόν αρμονικότερη συνέργεια και αλληλεπίδραση μεταξύ Ανθρώπου και Έξυπνου Περιβάλλοντος στον ευαίσθητο τομέα της Αγροδιατροφής. Το Έξυπνο Σπορείο εκτελεί λειτουργίες, όπως φύτευση κηπευτικών σπόρων, άρδευση ακριβείας σε κάθε γλαστράκι σποράς, καθώς και υπολογισμό του ύψους των αναπτυσσόμενων νεαρών φυτών για όσο διάστημα διαρκεί η ανάπτυξή τους, από τη σπορά μέχρι τη μεταφύτευσή τους στο θερμοκήπιο. Το Έξυπνο Θερμοκήπιο αποτελεί ένα πρωτότυπο σύστημα μικρής κλίμακας που έχει αναπτυχθεί σε πειραματικό πλαίσιο και ενσωματώνει τις απαιτούμενες τεχνολογίες για τη δημιουργία ενός έξυπνου χώρου καλλιέργειας.
  • CRETE AR, ένα σύστημα που προωθεί την εικονική εξερεύνηση του νησιού της Κρήτης εκμεταλλευόμενο τεχνολογίες αιχμής, όπως Μικτή και Επαυξημένη Πραγματικότητα. Επιτρέπει στον χρήστη να περιηγηθεί σε διάφορα σημεία ενδιαφέροντος (π.χ. πόλεις, μνημεία, αξιοθέατα) μέσω ενός συνδυασμού ψηφιακής αλλά και απτικής αλληλεπίδρασης. Επιλέγοντας ένα σημείο από την τρισδιάστατη αναπαράσταση της Κρήτης, κατάλληλο ψηφιακό περιεχόμενο (π.χ. τρισδιάστατα κινούμενα μοντέλα) προβάλλεται στα γυαλιά Μικτής Πραγματικότητας, προσφέροντας μια μοναδική διαδραστική εμπειρία.
  • WHITEROOM, το Πρόγραμμα Διάχυτης Νοημοσύνης ασχολείται με την ανάπτυξη εφαρμογών και υπηρεσιών που ενσωματώνονται πλήρως στο περιβάλλον με τρόπο «αόρατο» και μη αντιληπτό για τον χρήστη, δημιουργώντας τα αποκαλούμενα «Ευφυή Περιβάλλοντα». Στον χώρο της δυναμικής προσομοίωσης σεναρίων Διάχυτης Νοημοσύνης δίνεται έμφαση στη δημιουργία ενός πλήρως προγραμματιζόμενου περιβάλλοντος (Whiteroom) Εκτεταμένης Πραγματικότητας (XR), το οποίο μπορεί να εκτελέσει οποιοδήποτε σενάριο και λειτουργεί ως πεδίο συνεχούς πειραματισμού για νέες ιδέες και νέες ερευνητικές κατευθύνσεις.

Στον τομέα του Ευφυούς Τουρισμού - Πολιτισμού, η εφαρμογή “Travel from Home” επιτρέπει στους χρήστες να επισκεφθούν ψηφιακά, δημοφιλείς προορισμούς του πλανήτη, μέσα στο διαδραστικό περιβάλλον που προσφέρει το "Whiteroom". Οι χρήστες μπορούν να εξερευνήσουν διάσημα αξιοθέατα του κόσμου καθώς και να ενημερωθούν για την ιστορία τους. Προσφέρει τη δυνατότητα εξερεύνησης της πολιτιστικής κληρονομιάς του εκάστοτε προορισμού, παρέχοντας σχετικές πληροφορίες και περιεχόμενο όπως: παραδοσιακή μουσική, τοπικές συνταγές, ήθη και έθιμα (π.χ. παραδοσιακοί χοροί) . Συνολικά, η εφαρμογή “Travel from Home” έχει στόχο να παρέχει μια εμβυθιστική εμπειρία ενός εναλλακτικού τρόπου “ταξιδιού από το σπίτι”.

Εργαστήριο Επεξεργασίας Σήματος:

FRESQO, μια φορητή υπολογιστική συσκευή που προσφέρει μια επαναστατική λύση στην παρακολούθηση του επιπέδου φρεσκάδας αλιευμάτων, παρέχοντας άμεσα ακριβείς πληροφορίες, χωρίς άμεση επαφή με το δείγμα. Αυτή η δυνατότητα ενεργοποιείται με την εισαγωγή τεχνολογιών αιχμής όπως η τεχνολογία πολυφασματικής απεικόνισης (MSI) και τεχνητής νοημοσύνης (AI), σε συνδυασμό με την αξιοποίηση μιας εκτεταμένης βάσης δεδομένων αναγνώρισης σε πραγματικό χρόνο. Η τεχνολογία του FRESQO στοχεύει στο οικοσύστημα της Γαλάζιας Οικονομίας γενικότερα και ειδικότερα στο χώρο της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας. Οι τεχνολογίες που συνδυάζονται στο FRESQO επιτρέπουν την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ανάγκης της βιομηχανίας να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανησυχίες για την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων.


Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ

Εργαστήριο διαφανών και αγώγιμων υλικών:

  • Έξυπνη συσκευασία τροφίμων με χρήση καινοτόμων αισθητήρων αερίων

Η αλλοίωση συσκευασμένων τροφίμων, όπως κρέας και ψάρι, συνδέεται άμεσα με την αύξηση της συγκέντρωσης ορισμένων αερίων όπως του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και της αμμωνίας (NH3). Χρησιμοποιώντας κατάλληλα υλικά τα οποία όταν αλληλοεπιδρούν με τα εν λόγω αέρια μεταβάλλεται η ηλεκτρική τους αγωγιμότητα, μπορούμε να ελέγχουμε ανά πάσα στιγμή την κατάσταση των τροφίμων, μέσω φωτεινής ένδειξης η οποία θα προκύπτει ως αποτέλεσμα αυτής της αλληλεπίδρασης.

  • Ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής, ανίχνευσης και χρήσης πράσινου υδρογόνου

Παραγωγή υδρογόνου από νερό και πλέον παραγωγή υδρογόνου και από θαλασσινό νερό! Στο συγκεκριμένο σύστημα, θα χρησιμοποιηθούν υλικά τα οποία μέσω του φαινομένου της φωτοκατάλυσης θα προκαλέσουν διάσπαση νερού προς παραγωγή αέριου υδρογόνου, το οποίο εν συνεχεία θα χρησιμοποιηθεί ως πηγή ενέργειας για τη λειτουργία κινητήρα (μικρό μοτέρ). Παράλληλα, θα χρησιμοποιηθούν υλικά για την ανίχνευση του παραγόμενου αέριου υδρογόνου, μέσω της αλλαγής της ηλεκτρικής τους αγωγιμότητας κατά την αλληλεπίδρασή τους με αυτό.


Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας

Εργαστήριο ελέγχου ασθενειών και παρασίτων:

  • Βιολογικής προέλευσης βιοεντομοκτόνα. Τα καινοτόμα βιοεντομοκτόνα περιλαμβάνουν μικροοργανισμούς που παράγουν βιολογικές ουσίες με εντομοκτόνο δάση, καθώς και παρασιτοειδή αρθρόποδα, που καταστέλλουν τους πληθυσμούς των βλαβερών εντόμων, με στόχο την καταπολέμηση εχθρών καλλιεργειών, όπως ο δάκος της Ελιάς καθώς και ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια (π.χ. ελονοσία, ιός του δυτικού Νείλου).

Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών

Εργαστήριο Κυματικής Διάδοσης :

  • OCEAN SOUND LAB, διαδραστικό περιβάλλον ήχου και εικόνας που μας εισάγει στον κόσμο της υποβρύχιας ακουστικής. Περιλαμβάνει μια σειρά από διαδραστικές εφαρμογές και παιχνίδια που παρουσιάζουν με απλό και εύληπτο τρόπο υποβρύχιους ήχους αλλά και το πώς διαδίδεται ο ήχος στο εσωτερικό της θάλασσας.
  • SHIPNOISE, σύστημα πρόβλεψης υποβρύχιου θορύβου ναυσιπλοΐας στην Αν. Μεσόγειο σε πραγματικό χρόνο, με συνδυασμό ακουστικών μοντέλων πρόβλεψης και δεδομένων ναυσιπλοΐας AIS.
  • SWAN, τμήμα σημαντήρα – ακουστικού σταθμού για την ανίχνευση και τον εντοπισμό φυσητήρων σε πραγματικό χρόνο, μια μοναδική στο είδος της εφαρμογή σε παγκόσμιο επίπεδο, που αναπτύχθηκε στα πλαίσια του προγράμματος SAvE Whales.

Εργαστήριο Στατιστικής Μάθησης:

  • Λογισμικά αυτοματοποιημένων προβλέψεων, ενεργειακής απόδοσης αιολικών πάρκων, ενεργειακής απόδοσης Φ/Β πάνελ, καθώς και για κυκλοφοριακές ροές σε αστικά δίκτυα.
  • Λογισμικό για ανίχνευση ανωμαλιών/ατυχημάτων σε οδικά δίκτυα.
  • Λογισμικό αυτοματοποιημέων βιο-στατιστικών αναλύσεων.
  • Στατιστικές μέθοδοι αξιολόγησης εναλλακτικών τεχνολογιών και πρόβλεψης εκπομπών ρύπων σε κινητήρες εσωτερικής καύσης.
  • Στατιστικά Μοντέλα στις Γεω-επιστήμες: Χάρτες μόλυνσης με σύνθεση επίγειων και δορυφορικών δεδομένων, Σύνθεση κλιματικών προβλέψεων.
  • Επιστήμη Δεδομένων και Εμβιομηχανική: Στατιστικές μέθοδοι αξιολόγησης συμβατότητας δότη σε μεταμοσχεύσεις, βέλτιστης επιλογής τεχνητού μοσχεύματος, κ.α.

Εργαστήριο Παράκτιας & Θαλάσσιας Έρευνας:


Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που αναπτύσσει το εργαστήριο επιτρέπουν την πρόσβαση σε υψηλής ανάλυσης και ακρίβειας προγνώσεις ωκεανογραφικών μεταβλητών για το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον, με ελάχιστες απαιτήσεις δεδομένων πεδίου, την προσομοίωση και ανάλυση σεναρίων (what-if-scenarios), την εκτίμηση των επιπτώσεων της κλιματικής μεταβλητότητας και αλλαγής (short-term, long-term) και την ανάλυση λύσεων μετριασμού. Δημιουργεί το Ψηφιακό Δίδυμο της Θάλασσας για την περιοχή γύρω από την Κρήτη και συνδυάζει προγνωστικά μοντέλα πολύ υψηλής ανάλυσης για τις μετεωρολογικές συνθήκες, τη θαλάσσια κυκλοφορία, τους κυματισμούς και τη θαλάσσια ρύπανση για να προσφέρει στους χρήστες, σε φιλικό γραφικό περιβάλλον, μία πλήρη ψηφιακή αναπαράσταση του θαλάσσιου χώρου. Το εργαστήριο αναπτύσσει επίσης υπηρεσίες για προγνώσεις δεικτών καιρού και τουριστικής άνεσης, με εφαρμογή σε ξενοδοχειακές μονάδες, αρχαιολογικούς χώρους, μαρίνες και λιμάνια κρουαζιέρας καθώς και λοιπούς τουριστικούς φορείς. Επίσης, αναπτύσσει υπηρεσίες παρακολούθησης και πρόβλεψης της εξέλιξης της ακτογραμμής (διάβρωση), της εκτίμησης της ασφάλειας των παράκτιων υποδομών, και τεχνικές σχεδιασμού παρεμβάσεων μείωσης των επιπτώσεων και ανάπλασης.


Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής
Κέντρο μελετών της ποιότητας του αέρα και της κλιματικής αλλαγής:

    • ENSENSIA
      ευφυές σύστημα για την παρακολούθηση και την πρόγνωση της Ποιότητας του Αέρα (SmartAQ), τόσο για εξωτερικούς, όσο και για εσωτερικούς χώρους. Μετρά και προβλέπει συγκεντρώσεις ρύπων σε αέρια φάση (NO2, NO, SO2, CO, O3, πτητικές οργανικές ενώσεις, κ.λπ.) και ατμοσφαιρικούς ρύπους σε φάση σωματιδίων (PM1, PM2.5 και PM10), καθώς επίσης και τη χημική τους σύσταση.

Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών
Εργαστήριο Γεωφυσικής Δορυφορικής Τηλεπισκόπισης και Αρχαιοπεριβάλλοντος
Εφοδιασμένο με τον πιο σύγχρονο γεωφυσικό εξοπλισμό που αφορά στη διερεύνηση στόχων μικρού βάθους και με την ανάπτυξη εργαλείων χωρικών αναλύσεων και μοντέλων μέσω Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών και επεξεργασίας Δορυφορικών εικόνων, το Εργαστήριο προσφέρει ένα πλήρες πακέτο υπηρεσιών σε σχέση με την αποτύπωση επιφανειακών, υπεδάφειων και υποθαλάσσιων στόχων μικρού βάθους, την χαρτογράφηση φυσικών/πολιτισμικών διαθεσίμων, την ανάπτυξη εργαλείων και διαδικτυακών εφαρμογών WEB_GIS και την δημιουργία διαδικτυακών βάσεων γεωγραφικών δεδομένων (γεωδεδομένων).


Ινστιτούτο Γεωενέργειας

Υποθαλάσσιος δειγματολήπτης για μελέτες προστασίας περιβάλλοντος:

Σύστημα δειγματοληψίας θαλασσινού νερού από τη βαθιά θάλασσα, σε συνθήκες υψηλής πίεσης. Ο δειγματολήπτης μπορεί να φτάσει σε βάθη έως 6.000 μ. και το νερό που συλλέγεται χρησιμοποιείται χωρίς αποσυμπίεση για έρευνα των μικροβίων βαθέων υδάτων και σε μελέτες βιοεξυγίανσης από θαλάσσια ρύπανση. Το σύστημα αυτό θα χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει την κατανόηση των οικοσυστημάτων της βαθιάς θάλασσας και των πιθανών επιπτώσεων από υπεράκτιες εξορύξεις υδρογονανθράκων.


Δίκτυο Μεταφοράς Τεχνολογίας GNΩSI

Αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας της Ελλάδας για την αξιοποίηση της γνώσης που παράγεται από 11 κορυφαία Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα.
Στόχος της σύμπραξής τους είναι να αναπτύξουν οικονομίες κλίμακας και να διευρύνουν τα δίκτυα συνεργατών τους, ώστε να ενισχύσουν και ενδυναμώσουν τις εσωτερικές τους δομές μεταφοράς τεχνολογίας. Αποτέλεσμα θα είναι η «μετάφραση» της ερευνητικής δραστηριότητας σε προϊόντα, υπηρεσίες και καινοτόμες εταιρείες υψηλής έντασης γνώσης.


Δίκτυο ΠΡΑΞΗ

Ιδρύθηκε το 1991 και αποτελεί τη Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, με σκοπό την υποστήριξη της καινοτομίας και τη μεταφορά τεχνολογίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Με δυναμική παρουσία σε έξι πόλεις στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Βόλο, Πάτρα, Ιωάννινα) το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ παρέχει στοχευμένη συμβουλευτική υποστήριξη σε ερευνητές, ερευνητικούς οργανισμούς και Καινοτόμες Μικρές και Μεσαίες Ελληνικές Επιχειρήσεις (ΜμΕ), συνδέοντας την έρευνα με τη βιομηχανία. Προωθεί διακρατικές συνεργασίες, συμβάλλει στον σχεδιασμό και την εφαρμογή εθνικών και περιφερειακών πολιτικών, μηχανισμών και εργαλείων που χρηματοδοτούν και υποστηρίζουν την καινοτομία. Οι δράσεις του ακολουθούν τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, καθώς αποτελεί μέλος του European Technology Transfer Offices Circle, συντονιστή του ελληνικού δικτύου του Enterprise Europe Network, ιδρυτή τεσσάρων cluster με τεχνολογική κατεύθυνση, Εθνικό Σημείο Επαφής για το Horizon Europe και κατέχει την έδρα UNESCO στην Ελλάδα για την Προοπτική Διερεύνηση, με αντικείμενο την έρευνα για το Μέλλον.


Το Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης (ΕΤΕΠ Κρήτης) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) συμμετέχει στο τριήμερο Καινοτομίας "Innodays: Η Κρήτη της γνώσης και της παραγωγής", το οποίο διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί τα εκθεσιακά περίπτερα Α10-17 και Α23-27, 29-30 και να ενημερωθεί για τις καινοτόμες υπηρεσίες και τα προϊόντα της επιχειρηματικής κοινότητας του ΕΤΕΠ Κρήτης.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι παρακάτω επιχειρήσεις οι οποίες είναι εγκατεστημένες στη Θερμοκοιτίδα του ΕΤΕΠ Κρήτης:

Στο περίπτερο Α17 θα έχει παρουσία o Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ- https://www.obi.gr/ ) και στο περίπτερο Α23 η εταιρεία PCN MATERIALS (https://pcnmaterials.com/).