Εκδηλώσεις
Συμμετοχή του ΙΤΕ στην Έκθεση Καινοτομίας Innodays 2022
Με ομιλίες, συντονισμό Πάνελ και εκθέματα στην αιχμή της καινοτομίας, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας συμμετείχε δυναμικά, στην Έκθεση Καινοτομίας Innodays 2022 (περίπτερο Α06), που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης 25-27 Νοεμβρίου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης.
Ομιλίες & Πάνελ Συζήτησης
- Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, ο καθηγητής Δημήτρης Πλεξουσάκης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής, συντόνισε το Πάνελ Συζήτησης (12.20-13.40), με θέμα «Ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων - Σχεδιασμός στρατηγικών για τη νέα εποχή». Στο πάνελ συμμετείχε ο Ευάγγελος Σακκαλής, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Διευθύνων Σύμβουλος της νεοφυούς εταιρείας Traqbeat (spin out του ΙΤΕ).
- Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου ο καθηγητής Σπύρος Αναστασιάδης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, έδωσε ομιλία με θέμα «Εκπαίδευση, Έρευνα, Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα» (10.20-10.40).
- Ο Δρ. Δημήτρης Κουτσιούλης, Διευθύνων Σύμβουλος της Enzyquest (spin out του ΙΤΕ) που εδρεύει στο ΕΤΕΠ Κρήτης, έδωσε ομιλία με θέμα «Από τον Ερευνητικό Πάγκο στην Καινοτόμο Επιχειρηματικότητα» (11.00-11.20).
- Ο Δρ. Γεώργιος Παπαμιχαήλ, Διευθυντής του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης, συντόνισε το πάνελ συζήτησης (11.40-13.00) «Μηχανισμοί επώασης και στήριξης καινοτόμων επιχειρήσεων»
Στο πάνελ συμμετείχε η Δρ. Μαρία Μακριδάκη, Υπεύθυνη Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας του Δικτύου ΠΡΑΞΗ του ΙΤΕ.
Εκθέματα
Ινστιτούτο Πληροφορικής
Εργαστήριο Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή:
- Αθέατο Μουσείο, μια πλατφόρμα παρουσίασης Εικονικών Μουσείων για τη δημιουργία, διαχείριση και παρουσίαση Εικονικών Μουσείων με την αξιοποίηση τεχνολογιών Εικονικής Πραγματικότητας (VR) και Επαυξημένης Πραγματικότητας (AR) (http://invisible-museum.gr/). Απευθύνεται σε Πολιτιστικά Ιδρύματα, σε Μουσεία και σε επαγγελματίες του χώρου, με άμεσα ωφελούμενους τους πολίτες, οι οποίοι μπορούν να βιώσουν και να δημιουργήσουν αφηγήσεις και ιστορίες που συσχετίζουν μουσειακά αντικείμενα. Στην Innodays παρουσιάστηκε η ψηφιοποιημένη - μέσω της παραπάνω πλατφόρμας - έκθεση για την 80η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης, την οποία συνδιοργάνωσε ο Δήμος Ηρακλείου με την Περιφέρεια Κρήτης και το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης (15 Μαΐου – 27 Ιουνίου 2021). Στην έκθεση παρουσιάστηκαν τα ιστορικά γεγονότα που αφορούν στη Μάχη του Ηρακλείου, μέχρι και την ημέρα κατάληψης της πόλης από τους Γερμανούς (1η Ιουνίου 1941). Οι ψηφιακοί επισκέπτες μπορούσαν να κινηθούν στον χώρο, να δουν τα εκθέματα και να τα επεξεργαστούν ως τρισδιάστατα μοντέλα μέσω διαδικτύου (https://battleforherakliongr/) ή με τη βοήθεια κάσκας εικονικής πραγματικότητας (VR) για μια περισσότερο συναρπαστική εμπειρία.
- Knossos AR, μία εφαρμογή για φορητές συσκευές που επιτρέπει στον χρήστη να περιηγηθεί εικονικά σε μνημεία και σημεία ενδιαφέροντος του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού. Αξιοποιώντας τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας, η εφαρμογή μετατρέπει έναν μεγάλο τυπωμένο χάρτη σε μια μοναδική ψηφιακή εμπειρία περιήγησης στο παλάτι της Κνωσού. Με περισσότερες από έντεκα ενσωματωμένες τρισδιάστατες σκηνές, ο χρήστης μπορεί να εξερευνήσει σημεία του ανακτόρου που δεν είναι ανοιχτές στο κοινό, να αντλήσει πληροφορίες για το ανάκτορο και να ενημερωθεί για τον Μινωικό πολιτισμό.
- Έξυπνο Θερμοκήπιο, το οποίο αξιοποιεί τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες Διάχυτης Νοημοσύνης, με σκοπό την κατά το δυνατόν αρμονικότερη συνέργεια και αλληλεπίδραση μεταξύ Ανθρώπου και Έξυπνου Περιβάλλοντος στον ευαίσθητο τομέα της αγροδιατροφής. Το Έξυπνο Σπορείο εκτελεί λειτουργίες, όπως φύτευση κηπευτικών σπόρων, άρδευση ακριβείας σε κάθε γλαστράκι σποράς, καθώς και υπολογισμό του ύψους των αναπτυσσόμενων νεαρών φυτών για όσο διάστημα διαρκεί η ανάπτυξή τους, από τη σπορά μέχρι τη μεταφύτευσή τους στο θερμοκήπιο. Το Έξυπνο Θερμοκήπιο αποτελεί ένα πρωτότυπο σύστημα μικρής κλίμακας που έχει αναπτυχθεί σε πειραματικό πλαίσιο και ενσωματώνει τις απαιτούμενες τεχνολογίες για τη δημιουργία ενός έξυπνου χώρου καλλιέργειας.
Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων:
- SocioCoast, ένα περιβάλλον για την ενίσχυση της έξυπνης επιστήμης πολιτών στις παράκτιες περιοχές. Ο πληθοπορισμός έχει γίνει ένα ισχυρό εργαλείο για την υποδομή μιας έξυπνης πόλης. Το SocioCoast αποτελείται κυρίως από μια πλατφόρμα πληροφοριών και συμπληρώνεται με μια εφαρμογή για κινητά που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί από επισκέπτες των παραλιών/ακτών. Οι χρήστες αλληλεπιδρούν με την πλατφόρμα μέσω της εφαρμογής με δύο τρόπους: λήψη χρήσιμης πληροφορίας που σχετίζεται με τη γεωγραφική τους τοποθεσία και παροχή πληροφοριών πληθοπορισμού στην πλατφόρμα. Τέλος, τα δεδομένα που συγκεντρώνονται θα γίνουν μέρος μιας μηχανής δεδομένων μεγάλου όγκου για την παραγωγή νέας γνώσης.
Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών και Συστημάτων VLSI:
- Συνεισφορά του εργαστηρίου στη σχεδίαση ψηφιακών μικροηλεκτρονικών chips και Λογισμικού Συστήματος για τον Ευρωπαϊκό Επεξεργαστή & Υπερυπολογιστές, όπου το ΙΤΕ πρωτοστατεί εντός Ελλάδας (5η χώρα στην Ευρώπη). Ο Ευρωπαϊκός Επεξεργαστής αποτελεί εμβληματικό έργο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προμετωπίδα στην κατεύθυνση της τεχνολογικής ανεξαρτησίας και ασφάλειας της Ευρώπης, σε όλες τις κρίσιμες υποδομές της ψηφιακής εποχής.
Εργαστήριο Υπολογιστικής Όρασης και Ρομποτικής:
- Εκάτη, ένα ρομποτικό σύστημα εξολοκλήρου σχεδιασμένο και κατασκευασμένο, με ικανότητες βάδισης και αναρρίχησης. Η ξεχωριστή, βιολογικά εμπνευσμένη σχεδίασή της, με τις ειδικά σχεδιασμένες βεντούζες, επιτρέπουν στην Εκάτη να προσκολλάται σε οποιαδήποτε επιφάνεια ανεξάρτητα από την κλίση. Οι δυνατότητες αυτές καθιστούν την Εκάτη ένα ιδανικό σύστημα για αποστολές επιθεώρησης, έρευνας και διάσωσης, και συλλογής δεδομένων σε δύσβατες περιοχές.
- Spike, ένα ευέλικτο κινητό ρομπότ, στο οποίο έχουν αναπτυχθεί αλγόριθμοι για πλοήγηση ακόμη και σε ανώμαλα εδάφη, όπως σε επίπεδα με απότομες κλίσεις ή και σκαλιά. Έχει τη δυνατότητα να εξερευνά δύσκολα προσπελάσιμους χώρους, επιτρέποντας την αυτοματοποίηση εργασιών ρουτίνας, όπως επιθεώρησης, παρακολούθησης και συλλογής δεδομένων, με ασφάλεια και ακρίβεια.
Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ
Ομάδα Διάφανων Αγώγιμων Υλικών και Διατάξεων:
- PhotoH2GENIUS, ένα ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής, ανίχνευσης και χρήσης καθαρού πράσινου υδρογόνου μέσω Φωτοκαταλυτικής Διάσπασης νερού. Η ανάγκη για μείωση των αέριων ρύπων που επιταχύνουν τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, οδήγησε στην παραγωγή νέων τεχνολογιών για την προστασία του περιβάλλοντος. Επομένως, για να πετύχουμε μια πιο οικολογικά βιώσιμη ανάπτυξη, είναι επιτακτική η ανάγκη αντικατάστασης των ορυκτών καυσίμων από ήπιες μορφές ενέργειας. Ταυτόχρονα, η υγειονομική κρίση του κορονοϊού είχε σημαντικές επιπτώσεις στον ενεργειακό τομέα, οδηγώντας τόσο σε αύξηση της κατανάλωσης όσο και σε αύξηση των αντίστοιχων τιμών, δημιουργώντας έντονη αβεβαιότητα τόσο στον τομέα της ενέργειας όσο και στην παγκόσμια οικονομία εν γένει. Το υδρογόνο (H2) μπορεί να αποτελέσει την ιδανική λύση στο πρόβλημα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, αφού έχει ως βασικά πλεονεκτήματα το πολύ μεγάλο ενεργειακό περιεχόμενο ανά μονάδα μάζας και κυρίως την απουσία ρύπων κατά την καύση του. Tα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον για την παραγωγή υδρογόνου μέσω της φωτοκαταλυτικής διάσπασης του νερού. Με την παρούσα πρότυπη διάταξη θα μπορεί να δοθεί μία ολοκληρωμένη λύση για την παραγωγή, ανίχνευση και χρήση καθαρού πράσινου υδρογόνου κατάλληλο για την κάλυψη των καθημερινών ενεργειακών αναγκών (ηλεκτρικών, βιομηχανικών, μεταφορικών κ.α.).
Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας
Ομάδα Μοριακής Εντομολογίας:
- Yπερσύγχρονες και εύχρηστες μοριακές διαγνωστικές πλατφόρμες για τη μοριακή ταυτοποίηση των εχθρών, προκειμένου να επιτυγχάνεται η ορθολογική διαχείριση των εντομοκτόνων για αποτελεσματικές εφαρμογές ακριβείας, με βάση επιστημονικά δεδομένα. Τα έντομα αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος, τόσο εξαιτίας της μετάδοσης ασθενειών όπως η ελονοσία που προκαλούν περισσότερους από 500.000 θανάτους ετησίως κυρίως σε παιδιά στην Αφρική, όσο και εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργούν στη γεωργική παραγωγή και την επάρκεια τροφίμων διεθνώς. Η πιο αποτελεσματική μέθοδος καταπολέμησης των βλαβερών εντόμων είναι τα χημικά εντομοκτόνα. Ωστόσο, η χρήση τους συνδέεται με προβλήματα, τόσο αναφορικά με την αποτελεσματικότητα, εξαιτίας της ανθεκτικότητας που αναπτύσσουν τα έντομα στα χημικά φάρμακα, όσο και με τις επιπτώσεις των εντομοκτόνων στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία. Παράλληλα, το εργαστήριο Μοριακής Εντομολογίας αναπτύσσει βιοεντομοκτόνα νέας γενιάς, αξιοποιώντας τη μικροβιακή βιοποικιλότητα της Μεσογείου και ουσίες που ανέπτυξαν εξελικτικά οι μικροοργανισμοί στη μάχη για την επιβίωσή τους στη φύση, με τη χρήση συνθετικής βιολογίας και βιοτεχνολογίας.
Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών
Εργαστήριο Δορυφορικής Τηλεπισκόπισης:
- Ένα σύστημα το οποίο παρείχε: α) δεδομένα από τους μικρομετεωρολογικούς πύργους του Ηρακλείου (http://rslab.gr/fluxtowers.html) σε πραγματικό χρόνο, ενημερώνοντας τους πολίτες για τις ροές θερμότητας και διοξειδίου του άνθρακα και β) σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα των μετρήσεων από τα επιστημονικά όργανα που έχουν εγκατασταθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Έργου Urbisphere στο Βερολίνο. Σε σύνδεση με τον μικροϋπολογιστή του Συστήματος μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους κατηγορίας Α2 (drone) παρέχονταν, σε πραγματικό χρόνο, δεδομένα θερμικής απεικόνισης του χώρου όπου βρισκόταν. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιείται για τη συλλογή δεδομένων, τόσο της θερμοκρασίας της επιφάνειας του αστικού ιστού και τον συνδυασμό αυτών των παρατηρήσεων με δορυφορικές παρατηρήσεις, όσο και της θερμικής συμπεριφοράς των προσόψεων επιλεγμένων κτηρίων για τον έλεγχο της συμπεριφοράς των υλικών.
Εργαστήριο Στατιστικής Μάθησης:
- Αυτοματοποιημένα Μοντέλα Πρόβλεψης για Συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που προορίζονται για Εταιρείες Διαχείρισης Αιολικών και Φ/Β Πάρκων
- Αυτοματοποιημένα Μοντέλα Πρόβλεψης Κυκλοφοριακού Φόρτου και Αυτοματοποιημένη Ανίχνευση Ατυχημάτων σε Οδικά Δίκτυα, τα οποία αξιοποιούνται από κέντρα Διαχείρισης Κυκλοφορίας.
- Στατιστική αξιολόγηση εναλλακτικών κινητήρων/καυσίμων/φίλτρων αυτοκινήτων, σχετικά με τα ποσοστά εκπομπών υπό πραγματικές συνθήκες λειτουργίας, χρήσιμη για Βιομηχανίες Οχημάτων και Οργανισμούς Σχετικούς με την Προστασία του Περιβάλλοντος.
- Επιστήμη Δεδομένων & Βιοϊατρική Μηχανική:
α) Προγνωστικά μοντέλα για αντιστοίχιση μεγέθους δότη-λήπτη για μεταμόσχευση καρδιάς
β) Αγγειοχειρουργική ανακατασκευή αποφρακτικής/ανευρυσματικής νόσου αορτής-λαγόνιας: Επιλογή μοσχεύματος με βάση στατιστική ανάλυση αιμοδυναμικών ιδιοτήτων. - Στατιστικά μοντέλα στις Γεωεπιστήμες:
α) Χάρτες ρύπανσης από δεδομένα τηλεπισκόπησης.
β) Αξιολόγηση και τελειοποίηση των Περιφερειακών Κλιματικών Μοντέλων.
Προορίζονται για Οργανισμούς με αντικείμενο την Προστασία του Περιβάλλοντος.
Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών
Εργαστήριο Γεωφυσικής Δορυφορικής Τηλεπισκόπισης και Αρχαιοπεριβάλλοντος
- Δραστηριότητες του εργαστηρίου και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται στον τομέα της γεωπληροφορικής (δορυφορική τηλεπισκόπιση/γεωφυσική χαρτογράφηση/ τρισδιάστατη μοντελοποίηση) για την τεκμηρίωση και αποτύπωση αρχιτεκτονικών και αρχαιολογικών κατασκευών που βρίσκονται θαμμένες τόσο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους όσο και κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας.
Ινστιτούτο Γεωενέργειας
Παρουσιάστηκε η εξέλιξη του Ινστιτούτου στα 3 χρόνια της λειτουργίας του και οι τρεις βασικές κατευθύνσεις έρευνας που αναπτύσσει, και συγκεκριμένα: τεχνολογίες ορυκτών καυσίμων και διαχείρισης του ανθρακικού αποτυπώματος, πράσινη ενέργεια και περιβαλλοντική έρευνα των επιπτώσεων της παραγωγής και χρήσης ενέργειας.
Παρουσιάστηκαν επίσης οι ενεργές συνέργειες του Ινστιτούτου με δημόσιους και ιδιωτικούς ενεργειακούς φορείς, ιδιαίτερα της Κρήτης, καθώς και το δίκτυο που δημιουργεί σήμερα το Ινστιτούτο με Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης, στην εμβληματική κατεύθυνση της βιώσιμης ενεργειακής μετάβασης, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Twinning. Τέλος, επιμέρους ερευνητικές εργασίες που αφορούν στην έρευνα, στο πεδίο των συμβατικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Δίκτυο Μεταφοράς Τεχνολογίας GNΩSI
Αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας της Ελλάδας για την αξιοποίηση της γνώσης που παράγεται από 11 κορυφαία Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα.
Στόχος της σύμπραξής τους είναι να αναπτύξουν οικονομίες κλίμακας και να διευρύνουν τα δίκτυα συνεργατών τους, ώστε να ενισχύσουν και ενδυναμώσουν τις εσωτερικές τους δομές μεταφοράς τεχνολογίας. Αποτέλεσμα θα είναι η «μετάφραση» της ερευνητικής δραστηριότητας σε προϊόντα, υπηρεσίες και καινοτόμες εταιρείες υψηλής έντασης γνώσης.
Το δίκτυο gnΩsi παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς τεχνολογίας υψηλής προστιθέμενης αξίας για τεχνολογική ανακάλυψη, προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας, εμπορική αξιοποίηση τεχνολογιών, προώθηση εμπορικά αξιοποιήσιμων ερευνητικών αποτελεσμάτων και διασύνδεση με την επιχειρηματική κοινότητα.
Συμμετέχουν:
Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Παν/μιο Αιγαίου, Πολυτεχνείο Κρήτης, Παν/μιο Κρήτης, Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών Αλέξανδρος Φλέμινγκ, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Ελληνικό Μεσογειακό Παν/μιο, Παν/μιο Δ. Αττικής, Ιόνιο Παν/μιο, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών.
Δίκτυο ΠΡΑΞΗ
Ιδρύθηκε το 1991 και αποτελεί Ειδική Δομή του ΙΤΕ, με 30 χρόνια εμπειρίας, απασχολώντας περισσότερα από 40 στελέχη υψηλής ακαδημαϊκής κατάρτισης, και παρουσία σε 5 πόλεις. Αποτελεί επίσης εθνική υποδομή για την υποστήριξη της καινοτομίας και της μεταφοράς τεχνολογίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αποστολή του Δικτύου ΠΡΑΞΗ είναι να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και οργανισμών, συνδέοντας την έρευνα με τη βιομηχανία, προωθώντας την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα και υποστηρίζοντας τη διεθνή συνεργασία.
Το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες με στόχο την ανάπτυξη τεχνολογικών συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων και οργανισμών, έχοντας υποστηρίξει πάνω από 30 επιχειρηματικές/τεχνολογικές/ερευνητικές συμφωνίες σε διεθνές επίπεδο, και υποστηρίζοντας σταθερά περισσότερες από 300 επιχειρήσεις σε θέματα καινοτομίας. Από το 1998 αποτελεί επίσημο φορέα πληροφόρησης και συμβουλευτικής υποστήριξης αναφορικά με τα προγράμματα πλαίσιο για την Έρευνα και την Καινοτομία αναλαμβάνοντας το ρόλο του Εθνικού Σημείου Επαφής (National Contact Point – NCP). Από το 2019 φιλοξενεί την έδρα UNESCO για την Προοπτική Διερεύνηση, με αντικείμενο «Έρευνα για το Μέλλον», ενώ από το 2021 το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ υποστηρίζει τη λειτουργία της Ομάδας Εργασίας Στρατηγικών Προβλέψεων και Προοπτικής Διερεύνησης, η οποία λειτουργεί ως Συμβουλευτικό Όργανο του Πρωθυπουργού.
Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης (περίπτερο Β12)
Το Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης (ΕΤΕΠ Κρήτης) ιδρύθηκε το 1993 από το Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΤΕ), και αποτελούν μαζί με το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, τις βασικές δομές του ΙΤΕ για την προώθηση της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.
Τη θερμοκοιτίδα του ΕΤΕΠ-Κρήτης διαχειρίζεται η Εταιρεία Διαχείρισης και Ανάπτυξης του Επιστημονικού & Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης Α.Ε. (ΕΔΑΠ/ΕΤΕΠ-Κ Α.Ε.)
To ΕΤΕΠ-Κρήτης είναι ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Δικτύου EURAXESS και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Επιστημονικών Πάρκων IASP.
Το κοινό της Έκθεσης Καινοτομίας Innodays 2022, είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί το εκθεσιακό περίπτερο Β12 του ΕΤΕΠ Κρήτης και να ενημερωθεί για τις καινοτόμες υπηρεσίες και τα προϊόντα των παρακάτω επιχειρήσεων, οι οποίες είναι εγκατεστημένες στη Θερμοκοιτίδα του ΕΤΕΠ Κρήτης:
- ΕΔΑΠ ΕΤΕΠ-Κ
- Biomimetic
- OramaVR
- MITOS
- Synosis Therapeutics
- Traqbeat
- EnzyQuest
- BIOPIX-T
- OXYGEN
- MCBS - Mediterranean Cloud Booking Services
- NEUROLINGO
- CYTECH
- ANIXE.NET
- NOVELTECH
Στο περίπτερο είχαν παρουσία και οι εταιρείες PCN Materials και Hotel Toolbox