Ανακοινώσεις
ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Σημαντική διάκριση πέτυχαν οι Υποψήφιοι Διδάκτορες και μέλη της ομάδας Βιοφωτονικής και Μοριακής Απεικόνισης του ΙΗΔΛ του ΙΤΕ, Μιχάλης Ορφανάκης, Φυσικός και εκπαιδευτικός του Γενικού Λυκείου Μακρύ Γιαλού και Γυμνασίου Κουτσουρά Ιεράπετρας και Μίκης Μυλωνάκης, Φυσικός, στους 10ους Πανελλήνιους Αγώνες Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών, Science on Stage Greece 2018.
Η εργασία τους με θέμα: «Οπτικές Λαβίδες. Το βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2018 στο σχολείο σας», απέσπασε το 1ο βραβείο στους αγώνες και επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στους αντίστοιχους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Science on Stage Europe 2019 στο Cascais της Πορτογαλίας τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ορφανάκης με την εργασία του «Οπτικός Αξονικός Τομογράφος με LEGOκαι Arduino» που αποτελεί την απλοποιημένη μεταφορά στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση πειράματος Οπτικής Τομογραφίας της ομάδας Βιοφωτονικής και Μοριακής Απεικόνισης του ΙΗΔΛ με επικεφαλής τον Δρ. Ιωάννη Ζαχαράκη, Ερευνητή Β’, είχε αποσπάσει και πάλι το 1ο βραβείο στους 9ους Πανελλήνιους Αγώνες Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών (Science on Stage Greece 2016), αλλά και το 1ο βραβείο στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Science on Stage Europe2017 στην Ουγγαρία.
Tο δίκτυο Science on Stage Europe αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο εκπαιδευτικών Φυσικών Επιστημών που υπάρχει σε διεθνές επίπεδο, με συμμετοχές από 34 χώρες κυρίως από την Ευρώπη αλλά και εκτός από αυτήν. Κάθε δύο χρόνια, διεξάγονται πρώτα οι εθνικοί αγώνες κάθε χώρας και στη συνέχεια οι Πανευρωπαϊκοί αγώνες, στους οποίους συμμετέχουν περίπου 450 εκπαιδευτικοί και τα καλύτερα 250 πειράματα και κατασκευές, όπως έχουν προκύψει από τους εθνικούς αγώνες.
Οι προαναφερθείσες δύο βραβευμένες εργασίες, αποτελούν ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς μπορεί να απλοποιηθεί η σύγχρονη επιστήμη και να μεταφερθεί στο επίπεδο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές να γνωρίσουν τη μεθοδολογία εργασίας των ερευνητών, να εμπνευστούν από αυτούς και να αποτελέσουν τους υποψήφιους επιστήμονες του μέλλοντος. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά τα βραβευμένα αυτά πειράματα κατά την φετινή Βραδιά Ερευνητή που θα διεξαχθεί στα τέλη του Σεπτέμβρη στο ΙΤΕ.