Μια νέα εποχή στην κατασκευή λέιζερ στην Ευρώπη – Ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματικότητα | Νέα

Ανακοινώσεις

Μια_νέα_εποχή_στην_κατασκευή_λέιζερ_στην_Ευρώπη_–_
12.02.2019

Μια νέα εποχή στην κατασκευή λέιζερ στην Ευρώπη – Ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματικότητα

Τα λέιζερ έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας, από τα laser pointers μέχρι τα χαραγμένα με λέιζερ κινητά τηλέφωνα και τα αντικείμενα μαζικής παραγωγής σε κάθε σχήμα, μέγεθος και υλικό. Τα λέιζερ έχουν πλέον τόση ισχύ που έχουν τη δυνατότητα να κόψουν και να συγκολλήσουν παχύ χάλυβα όπως αυτός που χρησιμοποιείται στη βαριά βιομηχανία.

Η χρήση παλμικών λέιζερ προσφέρει νέες ευκαιρίες στη βιομηχανία των λέιζερ. Τα λέιζερ αυτά, τα οποία είναι γνωστά ως λέιζερ υπερβραχέων παλμών (ultrafast lasers), αντί να εκπέμπουν μια συνεχή ακτίνα φωτός υψηλής ισχύος, η οποία παράγει τεράστια θερμότητα που είναι δύσκολο να ελεγχθεί, παράγουν πολύ μικρές ριπές φωτός σε εξαιρετικά υψηλή ενέργεια, γεγονός που ευνοεί τον έλεγχο της διαδικασίας και παράγει λιγότερη θερμότητα. Οι παλμοί έχουν τόσο μεγάλη ταχύτητα που η διάρκειά τους μετριέται σε femtoseconds (το femtosecond στο δευτερόλεπτο είναι ό,τι το δευτερόλεπτο σε 32 εκ. χρόνια)

Η Ευρώπη οδηγεί τις εξελίξεις στις τεχνολογίες λέιζερ και φωτονικής, και η διατήρηση αυτής της πρωτιάς είναι τόσο σημαντική που το Ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα Η2020 και η Photonics Public Private Partnership, Photonics 21, ξεκίνησαν μια νέα ερευνητική συνεργασία για τη δημιουργία των ισχυρότερων λέιζερ υπερβραχέων παλμών στη βιομηχανία.

Το ερευνητικό έργο με την ονομασία PULSE, το οποίο πραγματοποίησε την εναρκτήρια συνάντησή του τον Ιανουάριο στο Ερευνητικό Κέντρο Chrysler Fiat στο Τορίνο, είναι μια κοινοπραξία που περιλαμβάνει κορυφαίους βιομηχανικούς και ακαδημαϊκούς ερευνητικούς εταίρους από όλη την Ευρώπη. Στόχος είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος λέιζερ με μέση ισχύ 2.5kW and 100kW σε ένα μόνο παλμό, η οποία είναι αρκετή για να κόψει τον πιο σκληρό χάλυβα Boron ο οποίος χρησιμοποιείται στην κατασκευή αυτοκινήτων, σε συνδυασμό με τη ρύθμιση να χαράζει καλούπια για τμήματα οχημάτων σε αφάνταστα γρήγορες ταχύτητες και ακρίβεια μικροκλίμακας, και μικροσυγκόλληση ανόμοιων μετάλλων που βρίσκουν εφαρμογή σε ηλιακούς θερμοσυσσωρευτές.

Για την επιτυχή κατασκευή των λέιζερ αυτού του τύπου, θα αναπτυχθούν νέες μέθοδοι για τη διαχείριση τόσο ταχέων και ισχυρών δεσμών, με δυνατότητες που έχουν ήδη επιδειχθεί από την ομάδα εργασίας, και ικανότητα να στοχεύσουν με ακρίβεια τη δέσμη σε ταχύτητες μεγαλύτερες των 5,000 km την ώρα πάνω σε μια επιφάνεια υλικού.

Στα επόμενα 3 χρόνια, τα μέλη της ερευνητικής ομάδας θα επιδείξουν μεθόδους επεξεργασίας υλικών με απίστευτη ταχύτητα και με ελάχιστο θερμικό αντίκτυπο, χρησιμοποιώντας ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα αξιοποιώντας ειδικά προγράμματα και ταχείς υπολογιστές που θα επιτρέψουν πολύ ανταγωνιστικό ψηφιακό σχεδιασμό και ροή παραγωγής. Τα αποτελέσματα αυτής της κατασκευαστικής μεθόδου θα αλλάξουν τους όρους του παιχνιδιού σε ό,τι αφορά την τεχνολογία κατασκευής όπως την παραγωγή οχημάτων, την συγκόλληση ανόμοιων μετάλλων για εναλλάκτες θερμότητας και την κατασκευή τμημάτων και εργαλείων για αναρίθμητες άλλες εφαρμογές.

Οι κατασκευαστικές εταιρείες είναι ιδιαίτερα θετικές στο να υιοθετήσουν μεθόδους παραγωγής βασισμένες σε λέιζερ χρησιμοποιώντας συστήματα που υποστηρίζουν υψηλή ακρίβεια, ταχύτητα και ευελιξία ενώ είναι ανταγωνιστικά σε ό,τι αφορά το κόστος και αποδοτικά όσον αφορά τη χρήση πόρων. Με την αναμενόμενη βελτίωση στην ποιότητα κατασκευής και την απόδοση εγχάραξης και κοπής, τα λέιζερ αναμένεται να έχουν ευρύ πεδίο εφαρμογών, από την κατασκευή ηλεκτρονικών και ιατρικών συσκευών μέχρι την υφαντουργία, και από την αυτοκινητοβιομηχανία μέχρι τα αγαθά ευρείας κατανάλωσης.

ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ, είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα. Αποτελείται από οκτώ Ινστιτούτα σε πέντε πόλεις. Το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ απασχολεί περίπου 250 άτομα τα οποία κατανέμονται σε 3 τμήματα: Υλικά και Συσκευές, Θεωρητική και Υπολογιστική Φυσική και Χημεία, και Λέιζερ και Εφαρμογές.

Το ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ θα αναπτύξει και θα παρουσιάσει τεχνολογία για νέου τύπου συνδυασμό δεσμών και ειδικής κατασκευής διατάξεις ρύθμισης σχήματος δέσμης με εφαρμογή σε επεξεργασία υλικών χρησιμοποιώντας οπτικά στοιχεία περίθλασης.

Η Δρ. Μαρία Φαρσάρη, Διευθύντρια Ερευνών στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ δήλωσε: «Πρόκειται για μια διεπιστημονική προσέγγιση η οποία συνδυάζει χημεία, επεξεργασία υλικών λέιζερ και τρισδιάστατες εκτυπώσεις για τη δημιουργία συμπαγών οπτικών στοιχείων για λέιζερ υψηλής ισχύος που θα δημιουργηθεί από την κοινοπραξία του PULSE, για ευρύτερες εφαρμογές φωτονικής».

Μέλη της Κοινοπραξίας

1 TAMPERE UNIVERSITY (FINLAND - Συντονιστής)

2 ASTON UNIVERSITY (UK)

3 AMPLICONYX OY (FINLAND)

4 LUNOVU GMBH (GERMANY)

5 NANOTYPOS (GREECE)

6 FOUNDATION FOR RESEARCH AND TECHNOLOGY HELLAS (GREECE)

7 PRIME LASER TECHNOLOGY (GREECE)

8 FIAT RESEARCH CENTRE (ITALY)

9 MODUS RESEARCH AND INNOVATION LIMITED (UK)

10 MITTWEIDA UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES (GERMANY)

11 CO ONOSTAMPI SRL (ITALY)

12 CERAM OPTEC SIA (LATVIA)

Χρηματοδότηση:

Το έργο έχει προϋπολογισμό μεγαλύτερο από €5 εκ. για περίοδο 4 ετών.

Το έργο PULSE είναι μια πρωτοβουλία της Photonics Public Private Partnership, www.photonics21.org .

Το έργο αυτό έχει λάβει χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Ορίζοντα 2020 για έρευνα και καινοτομία της ΕΕ με συμφωνία επιχορήγησης Αρ. 824996.

Το πρόγραμμα "Ορίζοντας 2020" (Horizon 2020) είναι το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πλαίσιο της ΕΕ για την Έρευνα και την Καινοτομία που θα καλύψει την περίοδο 2014-2020, με προϋπολογισμό περίπου 80 δισ. Ευρώ- πέρα από τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα προσελκύσουν αυτά τα χρήματα. Υπόσχεται περισσότερα επιτεύγματα, ανακαλύψεις και παγκόσμιες πρωτιές, φέρνοντας τις εξαιρετικές ιδέες από το εργαστήριο στην αγορά.

Ο Ορίζοντας 2020 είναι το χρηματοδοτικό εργαλείο για την υλοποίηση της Ένωσης Καινοτομίας (Innovation Union), μιας εμβληματικής πρωτοβουλίας που στοχεύει στη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Ορίζοντας 2020 έχει την πολιτική στήριξη των ευρωπαίων ηγετών και των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συμφώνησαν ότι η έρευνα είναι μια επένδυση στο μέλλον μας και γι’ αυτό θα πρέπει να μπει στο στρατηγικό σχεδιασμό της ΕΕ για έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.