Το ΙΤΕ στην παγκόσμια εκδήλωση ΜΙΤ Global Startup Workshop
Δυναμικό «παρών» έδωσε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στο MIT Global Startup Workshop 2023, το διεθνές συνέδριο του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT) για την τεχνολογία και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα. Με στόχο την ενίσχυση του οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας της εκάστοτε χώρας στην οποία διεξάγεται, το συνέδριο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και, συγκεκριμένα, στις 30 και 31 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Το ΙΤΕ, το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της Ελλάδας, με διεθνή αναγνώριση, υπερσύγχρονες υποδομές και προσωπικό υψηλών δεξιοτήτων και εξειδίκευσης, υποστηρίζει, ως ακαδημαϊκός συνεργάτης του συνεδρίου, τις δράσεις για τη διασύνδεση του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας με το δίκτυο του ΜΙΤ και συμμετέχει ενεργά σε αυτή την παγκόσμια κοινότητα γνώσης.
Στο περίπτερο του ΙΤΕ, πλήθος επισκεπτών - μελών του ελληνικού και διεθνούς οικοσυστήματος καινοτομίας είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με εξειδικευμένα στελέχη, με στόχο τη δημιουργία νέων ευκαιριών δικτύωσης και συνεργασίας, να γνωρίσουν τεχνολογικά επιτεύγματα, καινοτόμες δράσεις, βραβευμένες νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά και εγχώριες συμπράξεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν:
- Το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, με σημαντική συνεισφορά στην υποστήριξη της καινοτομίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο λειτουργεί ως σημείο αναφοράς της ερευνητικής κοινότητας σε θέματα μεταφοράς τεχνολογίας. Αποτελεί επίσης, από το 1998, Εθνικό Σημείο Επαφής στα προγράμματα του Ορίζοντα Ευρώπη, ενώ είναι επίσημος φορέας ενημέρωσης και υποστήριξης ελληνικών οργανισμών και επιχειρήσεων.
- Το Δίκτυο gnΩsi, το οποίο συνιστά το μεγαλύτερο δίκτυο Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας στη χώρα και συντονίζεται από το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, και αποτελεί την πύλη των ελληνικών ερευνητικών ομάδων, από έντεκα κορυφαία ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, προς την κοινωνία, τη βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα.
- Το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης, το οποίο προωθεί την καινοτόμο επιχειρηματικότητα και την εμπορική αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων, υποστηρίζει τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων και φιλοξενεί καινοτόμες επιχειρήσεις, προσφέροντας ευκαιρίες δικτύωσης και συνεργασίας. Συγκεκριμένα, το «παρών» έδωσαν πέντε καινοτόμες και δυναμικές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι εγκατεστημένες στη θερμοκοιτίδα του: Traqbeat Technologies, Exapsys Exascale Performance Systems, BIOPIX-T, JADBio - Gnosis DA και Code BGP.
- Το smartHEALTH, ο πρώτος ευρωπαϊκός κόμβος ψηφιακής καινοτομίας στον τομέα της ψηφιακής υγείας, ο οποίος συντονίζεται από το Ινστιτούτο Πληροφορικής, ΙΤΕ, συγκεντρώνει διεθνώς αναγνωρισμένη τεχνογνωσία στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, της κυβερνοασφάλειας, της υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων και εξειδικευμένων τεχνολογιών στην υπολογιστική βιοϊατρική, για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και την προώθηση της καινοτομίας στην ψηφιακή υγεία.
- Το Κέντρο Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας, το οποίο, μετασχηματίζοντας την πολύχρονη ερευνητική εμπειρία και τεχνογνωσία σε καινοτόμες λύσεις στον τομέα της ηλεκτρονικής υγείας, δημιουργεί προϊόντα και υπηρεσίες για τη βελτίωση της υγείας και της ζωής των ηλικιωμένων, τα οποία απευθύνονται στην ελληνική και διεθνή αγορά.
- Το Hellenic Digital Health Cluster, ο συνεργατικός σχηματισμός καινοτομίας, ο οποίος συγκεντρώνει τους πιο σημαντικούς εγχώριους επιχειρηματικούς φορείς του τομέα της ψηφιακής υγείας, με στόχο τη μεταφορά της τεχνογνωσίας και της καινοτομίας του ΙΤΕ στις ελληνικές επιχειρήσεις, ώστε να ενταχθεί η Ελλάδα στις κυρίαρχες χώρες στον τομέα της ψηφιακής υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο, με πολλαπλά οφέλη τόσο για τους πολίτες όσο και για την εθνική οικονομία.
Στο πλαίσιο της διήμερης εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του ΙΤΕ, καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, συμμετείχε σε πάνελ συζήτησης με θέμα την υγεία και τη βιοτεχνολογία. Αναφερόμενος στη βασική έρευνα, η οποία διεξάγεται στο ΙΤΕ, τόνισε πως αποτελεί την πρώτη ύλη για την αντιμετώπιση των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως της νόσου Αλτσχάιμερ, οι οποίες τείνουν να λάβουν διαστάσεις πανδημίας.
Για τη συνεργασία του ΙΤΕ με το MIT Global Startup Workshop και τη συμμετοχή του ΙΤΕ στο συνέδριο, ο καθηγητής Ταβερναράκης δήλωσε: «Έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τα επιτεύγματά μας αναφορικά με την ανάπτυξη καινοτομίας και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα. Για εμάς στο ΙΤΕ, οι συγκεκριμένοι τομείς έχουν προτεραιότητα. Και έχουμε μεγάλη παράδοση σε αυτό καθώς, από την ίδρυσή του, το ίδρυμα έχει στο ενεργητικό του σημαντικά success stories στον τομέα της δημιουργίας spinoffs».